Het Buitenkantoor: de motor achter Outdoor Office Day in Den Haag

(EN version below)

Outdoor Office Day is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een steeds groter netwerk van mensen en organisaties met een gedeelde levensfilosofie: samenwerken en kennis delen staan centraal, een liefde voor natuur én gezonder werken verenigt de deelnemers. Georganiseerd door Het Buitenkantoor is de Haagse versie van Outdoor Office Day de afgelopen 5 jaar een begrip geworden. Het event is niet alleen qua aantal deelnemers meegegroeid met een steeds meer gevarieerde programmering. Kenmerkend voor de Outdoor Office Day in Den Haag is de verbindende kracht: onder leiding van organisator Iris Visser denkt en doet een grote groep partijen en partners actief mee aan Outdoor Office Day. Sinds 2020 dragen ze er in Den Haag aan bij dat het buiten actief zijn een vast onderdeel van de werkdag wordt voor steeds meer mensen. Dat hier meer bewustwording voor komt en dat daarmee de gezondheidsvoordelen worden erkend is een grote winst. De cijfers van het groeiend aantal deelnemers spreken voor zich:

Ervaar zelf het buiten werken in de proeverij Haagse Bos

Op donderdag 13 juni vieren we de internationale Outdoor Office Day weer, ook in Den Haag. In het Haagse Bos is er die dag een proeverij met de verschillende manieren waarop je je werk mee naar buiten kunt nemen. Samen of alleen. Zodat je na 13 juni weet waar je naartoe kunt en hoe je je werk buiten vorm kunt geven. Waarom? Buiten zijn of buiten vergaderen is belangrijk voor de gezondheid van medewerkers. Én het komt zowel de inhoud van het werk ten goede als de verbinding met collega’s.

Co-creatie organiserende partijen

Samen met tientallen organisaties werken de organiserende partijen aan een onvergetelijke dag in het Haagse Bos. Elke organisatie kan een eigen rol pakken bij de voorbereiding of op de dag zelf, bijvoorbeeld financieel en soms in natura of een combinatie daarvan, door een programmaonderdeel te verzorgen, door faciliteiten beschikbaar te stellen of iets anders. Ook de beweegredenen voor deelname zijn verschillend. Alles is Gezondheid doet mee als versterker van bottom-up initiatieven die de gezondheid bevorderen gericht op thema’s als cultuur en gezondheid, duurzame inzetbaarheid en ook mentale gezondheid en natuur. Grenzeloos Samenwerken stimuleert het opzoeken van de verbinding buiten de kantoormuren, ten behoeve van maatschappelijke vraagstukken. Terwijl Werken in Beweging de missie heeft om meer medewerkers in beweging te brengen; op weg naar het werk met actieve mobiliteit en tijdens het werk met bijvoorbeeld wandelmeetings. En ook Staatsbosbeheer stelt vanuit haar misse beschermen, beleven en benutten haar gebieden open voor publiek omdat zij het maatschappelijk belang van natuur voor de gezondheid van mensen meer dan onderschrijft. Daarnaast helpen wandelmeetings onder werktijd om de bezoekers in het Haagse Bos beter te spreiden. Nu zien zij de werknemers uit de buurt vooral verschijnen tijdens het piekuurtje van de lunchwandeling.

 

Werkgeversorganisatie VNO-NCW sluit zich aan bij het evenement en het overkoepelende idee: ga iets vaker naar buiten tijdens je werk! Vanuit de Malietoren in Den Haag is het al een tijd mogelijk om wandelmeetings te plannen, het werk op te pakken en naar buiten te gaan voor een overleg. Voor Outdoor Office Day stelt VNO-NCW de spullen uit het Creative Lab ter beschikking en de deelnemers kunnen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen op de begane grond. Kortom, elke deelnemende organisatie pakt een eigen rol en heeft specifieke beweegreden om buiten werken op de kaart te zetten. Onderling weten zij elkaar inmiddels goed te vinden gezien de raakvlakken op missie en visie en zijn er samenwerkingen ontstaan.

Meld je aan voor Outdoor Office Day Den Haag
Het evenement in Den Haag is gratis en voor iedereen toegankelijk. De organisatie faciliteert een inspirerend programma met wandelworkshops en ontmoetingen. Er zijn ook een aantal werkplekken, maar vooral een hoop bewegelijke bijeenkomsten in de vorm van wandelmeetings die variëren op doel en thema. Wil je weten hoe je zelf een groep collega’s mee naar buiten neemt? De organisatie of Het Buitenkantoor (link toevoegen naar mailadres?) denkt graag met je mee. Door te kijken naar de agenda van jouw bijeenkomst buigen ze deze  gemakkelijk om naar een buitenoverleg.

Meer weten? Neem contact op.

Het thema dit jaar is ‘Ontmoeten en verbinding’. Maak bijvoorbeeld een creatieve wandeling door het Haagse Bos over de inspiratieroute, speciaal voor 13 juni is ontwikkeld door medewerkers van Alles is Gezondheid, Hannah Ahrend Podium, Rijksvastgoedbedrijf en Stappen Zetten. De makers dagen je uit in verbinding te komen met jezelf en met de natuur waarbij de dimensie van cultuur op verschillende manieren is betrokken. In de vorm van opdrachten en voordrachten op audio over literatuur, filosofie, reflectie en meditatie. ‘Kijk door een andere bril naar het bos en de uitdagingen waar je in je werk of privé mee te maken hebt.’

Of maak een historische wandeling door de Rivierenbuurt, op de route die door de buurtbewoners is uitgestippeld. Halverwege de route kom je in de buurt van een prachtige verstopte buurtmoestuin, waar op 13 juni iedereen welkom is. Je vindt daar ook een grote houten tuintafel voor 10 personen. Een idyllische plek om je collega’s mee naar buiten te krijgen. Je vindt de moestuin aan het einde van de groene weg tegenover de Lauwersstraat.
Ik ben hiermee begonnen vanwege de toenemende schermtijd en een afnemende gevoel van verbondenheid onder collega’s. Buiten zijn verbetert je gesprek en je contact. Je bent buiten minder geneigd om je ‘scherm’ erbij te pakken.
— Iris Visser

Outdoor Office Day in Den Haag, 2023


Over the past six years Outdoor Office Day has become a network of people and organizations with a shared philosophy of life: collaboration and shared knowledge are key, we are united by a passion for spending time in the nature surrounding are office, having a healthier relationship with our work. Organized by Het Buitenkantoor, the Outdoor Office Day event in The Hague has become a household word. The event has grown over the past 5 years in terms of number of participants and the variety of the program. The strength of this event is the power of making connections. Under the leadership of organizer Iris Visser a growing group of parties and partners are actively involved. This ensures the day is successful every year; it ensures that being active outside becomes a regular part of the working day of all the participants involved.

I am motivated by the fact that the time we’re spending in front of our screens is increasing and the sense of connection among colleagues seems to be weaker. Being outside improves these contacts and you are less inclined to reach out to your screen.
— iris Visser