Outdoor Office Day in Kortrijk.

English version below

Het is misschien niet voor iedereen bekend, maar regio Kortrijk is sinds 2017 onderdeel van van het UNESCO Creative Cities Network, een wereldwijd netwerk van 295 steden die creativiteit aan de basis hebben om meer “leefbare, nog aangenamere omgeving te creëren voor hun inwoners”. Kortrijk doet hieraan mee binnen het domein van design. In dit kader brengt Designregio Kortrijk talent samen binnen een rijk lokaal netwerk en helpt talloze bedrijven, organisaties, projecten of producten om innovatiever en creatiever te worden. Samenwerken experimenteren en een project mogelijk te maken zit in de DNA van de organisatie.

Ook partner LZSB experimenteert in de publieke ruimte, verbonden met de stedelijke natuur in de stad. Een fantastische samenwerking heeft ertoe geleid dat in 2023 Kortrijk de eerste deelnemer aan de Outdoor Office Day in België werd. Samen met LZSB, maar ook met DURF 2030, Avansa & Hangar K werd iedereen uitgenodigd om dan een deel of de hele dag het stadsgroen bij jou in de buurt als ‘werkplek’ te gaan gebruiken. 

© LZSB

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om ‘buiten werken’ op de agenda te zetten? Ging het bijvoorbeeld om elkaar te ontmoeten in het stedelijk groen, om placemaking of het vitaler verwerken agenderen?

Met LZSB werken wij altijd in de publieke ruimte en de natuur. Wij willen mensen samenbrengen en vertragen in een sociaal & creative context op plekken die niet meteen voor de hand liggen. Dus Outdoor Office day past daar helemaal in. Wij werken en vergaderen zelf vaak buiten en dat zorgt vaak voor interessante ontmoetingen waaruit dan nieuwe ideetjes of plannetjes komen.

En Designregio vindt het fijn om hiervoor samen te werken met LZSB en te leren van hun ervaringen. Onze belangrijkste doelstelling is dan ook creativiteit stimuleren & elkaar ontmoeten om ons netwerk te verruimen. We werkten vroeger reeds in ons Designers in Residence programma rond Urban Nature en willen in onze regio graag verder het stadsgroen ontdekken. Niet onbelangrijk voor ons is om ook een inspirerende visie op de toekomst te werpen als een vorm van onderzoek, en om de huidige werkwijze te herdenken: hoe kan het anders? 

Kunnen jullie iets vertellen over de dag? De eerste Outdoor Office Day in Kortrijk werd organiserend samen door LZSB, Designregio, DURF 2030, Avansa & Hangar K. Bij DURFBAR, in het Nelson Mandelapark en het Volksplein kon iedereen op 15 juni de hele werkdag terecht. Hoe waren de reacties? Riep het idee van werken buiten verbonden met de stedelijke natuur vragen op? 

LZSB: We begonnen met een ochtendzwemmetje om 7h30 in het plaatselijke kanaal en zagen verschillende personen later op de dag ook op één van de drie werklocaties van onze partners. Mensen die vaak alleen thuis werken vonden het alvast een verademing. Dit jaar denken we aan micro-stadssafari’s…

Designregio: Vanaf 9u ‘s ochtends was iedereen welkom in de DURFBAR, de bar heeft de hele dag de poort van de tuin opengezet met gratis koffie om de dag energiek te beginnen. Afsluiten kon met cocktails en plaatjes door Operatiekwartier. Hangar K en Designregio verzamelden in het Nelson Mandelapark en zorgden voor stimulerende achtergrondmuziek, schaduwplekken en een verfrissend traktaat. Bij Salie kon je voor 's middags een lunchpakket bestellen. Avansa richtte dan weer een gezellig plekje in op het Volksplein.

Er zijn vele organisaties, locaties of steden die vragen stelen over hoe zo een dag plaats zou moeten vinden. Wat zijn de ‘learned lessons’ in Kortrijk? De toegevoegde waarde voor jullie en jullie partners?

Samenwerken is heel relevant. Wij hebben deze #OutdoorOfficeDay georganiseerd samen met met een vijftal sterke partners die zelf ook een breed bereik hebben. Het bleek een eenvoudig te organiseren dag, met relatief weinig effort en superveel positieve return. Samen konden we nadenken over de essentie en de toekomst van werken. Tijdens het event deden we dat op een laagdrempelige manier. En we zagen ook dat er in ons netwerk meerdere initiatieven gerelateerd aan thema ‘buiten werken’ plaatsvonden waar wij vooraf geen weet van hadden, die allemaal op hun eigen positieve manier bij hebben gedragen aan deze fijne dag! Ook heel leuk: we hadden zelfs de lokale televisiezender op bezoek. 

Een tweede Outdoor Office Day in 2024?

Ook dit jaar roepen Designregio Kortrijk en LZSB iedereen mee te doen met de ‘revolutie van gezond werken in je omgeving’! Dit jaar denken we na over hoe we ook de rustmomenten op een werkdag op een andere manier gaan invullen om de natuur meer te gaan betrekken in ons dagelijks leven.

Leef jij of werk jij in Kortrijk? LZSB en Designregio hebben een open call geplaatst voor hun tweede #OutdoorOfficeDay op 13 juni 2024. Heb je een leuk idee voor de dag? Laat het weten aan LZSB en Designregio Kortrijk: ze staan klaar om de initiatieven te bundelen en alle geïnteresseerde te voorzien van tips & tricks.

Alle foto’s zijn gemaakt tijdens Outdoor Office day 2023, in Kortrijk. © LZSB

© LZSB


(EN)

It may not be familiar to everyone, but since 2017 the Kortrijk region is part of the UNESCO Creative Cities Network, a global network of 295 cities that have creativity at the base to create more “livable, even more enjoyable environments for their inhabitants.” Kortrijk participates in this network within the domain of design. Within this framework, Designregio Kortrijk brings together talent within a rich local network and helps numerous companies, organizations, projects or products to become more innovative and creative.

Working together to experiment and make various projects possible is part of the DNA of the organization; their partner LZSB experiments in the public space, connected to the surrounding urban nature. This collaboration between Designregio Kortrijk and LZSB led in 2023 to Kortrijk becoming the first participant in the Outdoor Office Day movement in Belgium. The event was organised also together DURF 2030, Avansa & Hangar K: everyone was invited to then use the urban green space in the neighbourhood as a 'workplace' for part or all of the day.

The images in this blog speak for themselves. The first #OutdoorOfficeDay in Kortijk was a succes. Asked to share their learned lessons, the organisers told us: “collaboration is very relevant. We organized this #OutdoorOfficeDay together with five strong partners who themselves have a wide reach and an own network. It turned out to be an easy to organize event, involving relatively little effort but with huge amount of positive return. Together we were able to reflect on the essence of what work is and how the future of work should look like. And we also saw that in our network there were several other initiatives being organised, all related to 'working outside', that we did not know about beforehand: they all contributed in their own positive way to this great day! Also very nice: we even had the local television station visit us.

A second Outdoor Office Day in 2024? Also this year, Designregio Kortrijk and LZSB are calling everyone to join the 'outdoor office revolution’! “Do you live or work in Kortrijk? LZSB and Designregio have placed an open call for their second #OutdoorOfficeDay on June 13, 2024. Do you have a great idea for the day? Let LZSB and Designregio know: they are ready to bundle the initiatives and provide all interested with tips & tricks.