Studio RIANKNOP

(NL) Gastblog | Rian Knop Studio RIANKNOP, een in Amsterdam gevestigde studio voor interieurarchitectuur, ontwerpt uitgesproken interieurs. Sterk conceptuele ontwerpen die een verhaal vertellen waarin opdrachtgever, gebruikers, pand en architect samenkomen. Altijd onderzocht vanuit organisatiestrategie, ontworpen vanuit gevoel en daarbij uitermate functioneel toegepast. www.rianknop.nl

Zaagsel in je hoofd: op afstand werken werkt! Maar hoe?

“We gaan nooit meer in kantoren werken!” zeiden de werknemers een klein jaar geleden.De tendens om meer hybride te werken is ruimschoots voor covid ingezet en afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Als er al twijfel was bij werkgevers of werknemers of hybride werken werkt, dan is die twijfel nu achterhaald. We willen graag thuiswerken en kunnen dat goed, dat hebben we gezien dit jaar! 

Een groot voordeel van dit afstandswerken is de reductie van reistijd. Niet alleen een voordeel voor de mens, het is tegelijk een voordeel voor de natuur. Dachten we. Want wat blijkt? De belasting van het wegennet is onverminderd. Het is een relatief klein deel van de werkenden die nu thuis werken.

 En we lopen tegen meer aannames aan. Het blijkt heerlijk te zijn om je eigen tijd in te delen. “Het maakt niet uit wanneer ik werk, als ik maar aan mijn uren kom”, dachten de werknemers.  Die uren, die worden dus meer dan ruimschoots gemaakt. Meer, veel meer zelfs, dan bij het werken op kantoor. De vroegere reistijd blijkt werktijd te zijn geworden, in plaats van dat het extra tijd is voor gezin, voor frisse lucht, voor sport, voor ontspanning. Daarbij is de concentratie en daarmee de productiviteit in veel gevallen toegenomen nu werknemers vanuit huis werken. De praatjes op de werkvloer zijn helaas weggevallen, de verloren genoemde reistijd is efficiënt gemaakt…De vraag is of die efficiëntie een goede ontwikkeling is.

 Wat worden die ogenschijnlijk inefficiënte koffiepraatjes gemist! De inspiratie, de afleiding, de welkome onderbrekingen blijken meer nodig dan verwacht. Deze spontane onderbrekingen kunnen met de beste wil van de wereld niet worden vervangen door geplande online borrelboxontmoetingen, door ingeroosterde virtuele bijkletsmomenten tijdens de lunch of door een digitale ontspanningssessie met het team. 

Nee, er gaat uiteindelijk niets boven fysieke ervaringen, echte contactmomenten. Waarop je je collega’s aan kunt kijken, echt in de ogen en niet langs elkaar via de camera. En waarop je, als je aanvoelt dat het moment zich daarvoor leent, je de stoute schoenen aantrekt om je nieuwe idee te pitchen of eens af te tasten of je wel op het goed spoor bent. Op de werkvloer willen we ontmoeten, geïnspireerd raken, jonge werknemers willen leren, ervaren werknemers willen scherp gehouden worden. We hebben momenten nodig waarop je al je zintuigen inzet.

 Die zintuigen moeten gevoed worden: We hebben groen nodig! Frisse lucht! Geur, gevoel! De natuur in dus. We hebben ruimte nodig om het zaagsel uit het hoofd te laten waaien. Niet alleen fysieke ruimte, waar het bij velen vaak ook aan ontbreekt. Juist ook mentale ruimte. Werknemers hebben frisse hoofden nodig…

Die mentale ruimte krijgen we door de omgeving te benutten en te ontdekken, omdat dat voedend is. We zijn massaal ommetjes gaan maken. En we hebben kennis gemaakt met de weeting, de vergadering tijdens het wandelen met collega’s. Natuur brengt ons in een andere toestand. Het zet ons lichaam aan om te herstellen. Het is niet voor niets dat biophylische architectuur, waar planten en groen het uitgangspunt zijn in het ontwerp, al een aantal jaar aan terrein wint. Groen zorgt voor rust, energie en draagt bij aan het welzijn van de gebruikers. Nu we zelf onze tijd meer en meer kunnen indelen kunnen we gebruik maken van het groen om ons heen. En voor wie dat niet binnen handbereik is, bedenk dan dat zelfs het kleinste stukje groen weldadig is. 

 Gebruik je omgeving en doe een omgevingsscan! Bedenk eens hoe groot de denkbeeldige cirkel is om je kantoorplek, waar bevind jij je gedurende de dag in en om kantoor? Trek deze cirkel eens om je thuiswerkplek. Wat vind je binnen die cirkel? Is er groen om je heen, waar haal je koffie tijdens een goede pauze, zijn er collega’s om je heen of zijn er medethuiswerkers te ontdekken om deze pauze mee door te brengen? Is er een plek te vinden om je thuis te omgeven met groen? Waar kun je buiten werken, is er een fijne picknicktafel in het park, heb je een tuin waar je het zonlicht van je beeldscherm af kunt houden? Van de hele dag binnenshuis werken, online aanwezig zijn, krijgen we zaagsel in ons hoofd. Werknemers hebben frisse hoofden nodig!

Waar we thuis met name bewust moeten zijn van het nut van de natuur, flink gebruik maken van de omgeving om niet te verzanden in alsmaar doorwerken, is het belangrijk dat de kantoorvloer aangepast wordt aan ander gebruik. Hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe kantoorvloeren de werknemers brengen waar zij behoefte aan hebben? Wat hebben werknemers nodig op de werkvloer, hoe worden zij geïnspireerd en gevoed, zodat zij tijdens lange periodes van thuiswerken verbondenheid blijven voelen met de identiteit van hun werkgever, ook als ze veel minder fysiek verbonden zijn aan diezelfde werkgever? En hoe zorgen we ervoor dat de thuiswerkdagen die er onherroepelijk zullen zijn meer voldoening geven? De oplossing is voor iedereen anders. 

Het kantoor moet een plek zijn waar je graag naartoe wilt gaan. Waarvoor je een dagje thuiswerken graag inlevert, omdat je weet dat er op kantoor weer de verbinding is waarvoor je koos toen je je aansloot bij dit bedrijf. 

 Geen nieuws, dit afgelopen jaar zijn we deels teruggekomen van de utopie van thuiswerken. Het is belangrijk om te snappen wat er nodig is om werknemers thuis te laten voelen op de werkvloer, zodat zij optimaal kunnen presteren en, nog belangrijker, kunnen werken aan het eigen welbehagen. Zonder welbehagen, zonder geluk op de werkvloer is werken eigenlijk niet goed mogelijk. De ideale combinatie tussen thuiswerken en het nieuwe kantoor moeten werkgeluk brengen aan alle werknemers. En die puzzel is nog lang niet gelegd…